Rast BDP-a u prvom tromesečju

Bez autora
Oct 02 2011

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju 2011, u cenama iz prethodne godine, bio je viši i iznosio je 3,7 posto. Takođe, naviše je revidirana i prvobitna procena rasta bruto domaćeg proizvoda za drugo tromesečje – na 2,4 posto.U saopštenju se navodi da je ndustrijska proizvodnja u avgustu 2011 zabeležila pad od jedan posto, a u odnosu na isti mesec prethodne godine bila je niža za 0,3 posto.

Rast BDP-a u prvom tromesečjuPrema podacima Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju 2011, u cenama iz prethodne godine, bio je viši i iznosio je 3,7 posto.

Takođe, naviše je revidirana i prvobitna procena rasta bruto domaćeg proizvoda za drugo tromesečje – na 2,4 posto.

U saopštenju se navodi da je ndustrijska proizvodnja u avgustu 2011 zabeležila pad od jedan posto, a u odnosu na isti mesec prethodne godine bila je niža za 0,3 posto. Posmatrano po sektorima, u sektoru prerađivačke industrije je zabeležen međugodišnji pad od 1,6 posto, dok je u sektoru rudarstva i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom ostvaren rast od 7,6 posto i 2,2 posto, respektivno.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u avgustu zabeležila pad od 3,2 posto. U okviru prerađivačke industrije, najveći negativan doprinos ukupnoj industriji dali su proizvodnja osnovnih metala, prehrambenih proizvoda i pića, kao i koksa i derivata nafte. Najveći pozitivan doprinos ukupnoj industriji potiče od proizvodnje duvanskih i farmaceutskih proizvoda.

Promet robe u trgovini na malo je u avgustu na međugodišnjem nivou bio realno niži za 18,3 posto.

U avgustu je ostvaren rast izvoza robe od 0,4 posto i pad uvoza od 9,1 posto. Međugodišnje posmatrano, u avgustu je robni izvoz, izražen u evrima, povećan za 18,8 posto, a uvoz za 2,9 posto, dodaje se u saopštenju. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik